bannerbannerbanner
Мер сидить на смерті
Мер сидить на смерті

Полная версия

Мер сидить на смерті

текст

0

0
Язык: Украинский
Год издания: 2016
Добавлена:
Настройки чтения
Размер шрифта
Высота строк
Поля
На страницу:
4 из 4

– Я пам’ятаю, – заспокоїла його Марі.

Листочок перетворився на купку попелу. Наробивши їдкого диму в кав’ярні. Кава у Львові так не могла пахнути…

– Але у Львові безліч кам’яних левів, – розчаровано мовив Лев.

– І багато місць, пов’язаних з легендарним Юрієм Змієборцем. То й що?

– Як ми знайдемо?

– Леве Львовичу, у реченні «Безрукий злий, як дідько, і збентежений до нестями» можна знайти букву «а»? – запитав вундеркінд.

– Не можна. Її там немає…

– А в реченні «Марі благає Господа дати нам натхнення» можна знайти?

– Так…

– Наше завдання шукати там, де є «а». І знайти правильне «а»… Все інше…

Коли вундеркінд піднімався з-за столу, засовуючи в кишені тістечка, він випадково глянув на офіціанта. У того на обличчі застиг вищир.

– І ще, – прошепотів Борис своїм друзям, – найважливіше: є той, хто хоче вкрасти душу Львова. Він наш ворог. Хто він?.. – Знак питання застиг безсонням у головах Марі і Лева…

14

Борислава Болеславівна була солодка, як мед. Безрукий мед любив дуже, міг його їсти ложками, але від медової Борислави Болеславівни його нудило. Вранішні тістечка перетворилися на клубок і все вище піднімалися до горла. Безрукий почав глибоко дихати. Боявся, щоб не вивергнути на Стійку.

– Вам погано? – солодко спитала сувора декан, хоча й злякалася.

– Ні! – відрубав Лев. – Мені добре. Бо ви мене знову на експертизу запроторите. Я тверезий, дієздатний, здоровий.

– Ну чого ви так, Леве Львовичу? Тут навіть непорозуміння немає, бо, як виявилося, вам терміново була потрібна медична допомога. Інакше б ваше серденько…

– Моє серденько якраз від тої експертизи і зрушилося! Ще ніхто мене так не принижував! Про мене вже легенди ходять по інституту!

– Легенди – це добре. Тим паче, що ви етнограф. Про легенди я з вами якраз і хочу серйозно поговорити. Але спершу вгомоніться. Бо поки в суботу ви після нападу відпочивали, хоча мали відпрацювати пару за 15 квітня, – дорікнула декан, – я трохи модернізувала кафедру. Прошу! – Борислава Болеславівна сама відчинила Безрукому двері. Фантастична ввічливість! Невидане і негадане! Може, знайшовся якийсь смертний і її «модернізував»?! Чого тоді вона така медова і солодка? Невже?! – Безрукий не міг собі уявити чоловіка, який би насмілився приголубити Бориславу Болеславівну. Певно, інопланетянин… Якщо Стійка чогось не задумала!..

Світлий і просторий кабінет кафедри етнографії з масивним круглим столом перетворився на клітку з комірками. Сонце наче плюнуло на це чудо модернізації і пішло далі, туди, де його приймають. Де йому радіють. А не ховаються від нього за деревоволокнистими плитами. Коротше, стінки кабінок були з ДВП. Дешевших, ніж гумові пляжні капці на осінньому розпродажу.

– Ну як? – у Борислави Болеславівни заяскріли очі.

– Жахливо… – простогнав Безрукий. З комірок, як сонні трутні з вулика, почали з’являтися голови працівників кафедри. – Як можна було за один день просторий кабінет перетворити на клітку?

– А всі кажуть, що чудово, просто розкішно! – здивувалася декан. Вона підозрювала, що Безрукий, мабуть, їй мстить за наркологічний диспансер.

– Усі вам просто підтакують… – мимрив Лев. Колеги всіма можливими жестами і мімікою просили його замовкнути.

– Чому? – не вгавала прискіплива начальниця.

– Бо ніхто не хоче на експертизу. В наркологічний диспансер! – Безрукий нині не боявся, що Борислава Болеславівна його звільнить. Сьогодні його мучило щось більше, ніж звільнення. Спокою не давало, яку капость могла задумати Стійка, аби так довго триматися ласкавою до безцеремонного Безрукого. І терплячою. Бо ще вчора за одне слово «жахливо», що характеризувало її неймовірну модернізацію, можна було стати ніким із йменням Ніяк…

– Ну й жартівник ви, Безрукий! – хотів розрядити ситуацію масивний бородатий професор, що ледь виглянув зі своєї комірки.

І тут Лев побачив на дверцях, що не досягали навіть до його грудей, табличку зі своїм прізвищем:

«БЕЗРУКИЙ ЛЕВ ЛЬВОВИЧ».

– Це і є моя клітка? – запитав начальницю, що потроху почала втрачати незворушність.

– Робочий міні-кабінет! – вистрелила Стійка.

– У таких клітках люди в селі тримають свиней. Дуже зручно. Не треба відчиняти дверці – їжу заливають у корита зверху. Нагнувшись через стінку. Так само можна клітку і почистити. І найголовніше – легко наглядати, як свинки ростуть. Видно, коли на забій готувати. Ну дядька зі свинями я розумію… Але навіщо клітки вам, Бориславо Болеславівно? І хто тоді ми?

– Цить! – заткнула рота Безрукому заступник декана Олена Підпірка. – Що занадто, то не здраво!.. Просіть вибачення в Борислави Болеславівни за своє зухвальство і йдіть працювати! І моліть Бога, щоб шеф вам пробачила. Бо інакше… – Олена Підпірка недоговорила. Не було до кого. Всі вчені-перевчені, кандидати у вчені на той час перебували в загородках. У кабінетах тобто. Разом з Безруким…

Але всі працівники почули, як Лев Львович голосно мовив:

– Вибачте!

І всі полегшено видихнули. Борислава Болеславівна видихала найдовше… А потім вискочила з кафедри. Попрямувала в свій кабінет. Готуватися до атаки…

Безрукого одразу кинуло в холодний піт, коли він побачив, що на місці його вірного старенького комп’ютера стоїть новий з надсучасним монітором.

Лев смикнув дверці. Деревоволокниста плита у його загородці дала першу тріщину в тому місці, де кріпилися завіси…

15

Декан факультету етнографії думала, що має дві-три хвилини. Але помилилася. Бо Безрукий вдерся до її кабінету через тридцять секунд.

– Де мій комп’ютер? – гаркнув Лев.

Декан на своїй території була спокійною, стриманою і суворою.

– То ви так дякуєте, Леве Львовичу, за те, що я належно оцінила ваш особистий внесок у розвиток кафедри і вибила для вас у скупого начальства найсучасніше чудо техніки? – парирувала Борислава Болеславівна.

– Ви добре знаєте, що мене цікавить не комп’ютер, а інформація!..

– Вся інформація, дорогенький, із старого тугодума перекачана до новенького швидкісного дотепника…

– Мені не подобається, коли хтось риється в моїх дослідженнях! – не вгавав Безрукий.

– А ось тут на деяких нюансах ми трішечки зупинимося. – Декан запросила Лева присісти, сама зручно вмостилася в шкіряне крісло, зімкнула руки в замок і нахилилася до доцента. – Оскільки ви працівник інституту й отримуєте тут зарплату, то плоди вашої праці є надбанням інституту. І ними задля спільної справи може користуватися будь-який працівник. Звичайно, з посиланням на вас, цивілізовано. Логічно? А не подобається – звільняйтеся, досліджуйте собі вдома що хочете і скільки влізе й думайте, за що дитині купити цукерку. Такі умови вас влаштовують?

Безрукий почухав свої кучері. Стійка умить загасила його запал, як новий вогнегасник. Нападати вже не було сенсу. А відступити гідно – не знав як. Тримав паузу…

– Я взагалі-то покликала вас, щоб похвалити, – врятувала Левову репутацію начальниця. Він за це їй подякував. Подумки. Так само мовчки відзначив, що сам вдерся до її кабінету, а не вона його покликала. Що ж, нехай… – Отож не буду багато говорити, зразу роблю вам ділову пропозицію. Ваші знахідки про львівських привидів цікаві. Визнаю. Але для справжньої бомби в науковому світі цього замало. Без солі, так би мовити… Факти хоч якісь просяться… І я випадково надибала у вас одну вражаючу фотографію…

– Як?.. – Лев умить упрів.

– Із смітника… Ви знаєте, що в комп’ютері в нижньому куточку є такий ящичок – смітник називається. І допоки його не почистити – з нього можна повернути сміття, так би мовити… Хоча і з почищеного можна, до речі… Так от, на цьому фото, крім екстравагантних персонажів, проглядається цікавий текст… Що ви про нього можете сказати?

– Нічого! Я ледве встиг видалити фото. Щоб екстравагантні персонажі мене не знищили! Такого безсилля я ще не переживав!.. Вам, напевно, того не збагнути, але фото висмоктувало з мене життя небаченими темпами… Тому ви й подумали, що я п’яний…

– А якщо ми спробуємо спільно попрацювати над текстом, напишемо у співавторстві шедевр, розкриємо, розкрутимо, станемо відомими?

– Ні! Вибачте, Бориславо Болеславівно. Але за це я не візьмусь. У мене мала дитина, і я ще хочу жити… Ви розумієте?.. Ви ж бачили?.. А як на вас подіяла світлина?.. – Безрукий злякано закліпав очима. Весь зблід.

– На мене все діє так, як я захочу! – відмахнулася від запитання декан.

– Тоді вам легше… – промимрив Безрукий.

Борислава Болеславівна підійшла до вікна, трохи відхилила штору. Дивилася на шмаркату, закутану в тумани весну. Дивувалася, чому та не вдягається у сонячне в квітки плаття і не виходить на люди, як цариця!.. Якесь таке все сіре, сире, обпльоване… Таке, як їй подобається!.. Стійка сховала за шторою своє обличчя, а Лева бачила, як на долоні. Настроїлася на нього, наче соковижималка, що хоче вичавити геть усі соки!.. Якщо вдасться – навіть з м’якоттю!..

На радість Борислави Болеславівни, Безрукий був безхребетний, безініціативний, переляканий, безмозкий і безкровний. Тобто без соку… Залишилася одна м’якоть. Але м’якоть сама по собі непоживна. Безрукий пройшов такий ретельний рентген, що якби хоча б якась брехлива хитринка у ньому була, Борислава Болеславівна вирахувала б її точно. Тисячу відсотків!.. «Мертвяк!» – подумала декан. Хоча для недосвідченого ока виглядає грізним звабливим левом. У кожного свої очі…

– Шкода! – розчаровано продовжила декан, відійшовши від штори. Безрукому здалося, що вона почала знову перетворюватися у колишню Бориславу Болеславівну – змію… – Це ваша остаточна відповідь? Бо я знайду іншого охочого! Щоб ви потім не жалкували…

– Остаточна. Лише…

– Слухаю уважно.

– Ви часом мені те фото в новий комп’ютер не закинули? – злякався Безрукий.

– Ви що, Леве Львовичу? Я смітників у нові комп’ютери не закидаю.

– Дякую…

– На здоров’я. Але якщо надумаєте…

– Не надумаю…

– Тоді йдіть до своїх привидів. Працюйте.

Безрукий піднявся, знову почухав свої кучері. У нього була така дурна звичка ще з дитинства. Коли хотів щось запитати, але не був упевнений, чи треба…

– Ще щось?.. – Борислава Болеславівна зовсім не виглядала розчарованою відмовою Безрукого співпрацювати.

– Мій мобільний. Він тоді був на кафедрі. Ви часом не бачили?.. Випадково?..

– На відміну від робочого комп’ютера, ваш мобільний телефон, Леве Львовичу, ваша приватна власність. Так що ні, не зустрічала. За мобільними працівників я не наглядаю. Шукайте. До побачення. До вечора… Ви сьогодні маєте пару в заочників… Не забудьте, будь ласка… Гаразд?

Безрукий побіг у туалет. Його знудило. Він почекав над унітазом, але блювати було нічим… Ця змія зжерла з нього все…

Дорогою додому, яку Лев традиційно долав пішки, бо не вистачало часу на стадіон, він не без радості визнав, що вміє переконливо брехати. Не те що не почервонів – жодна жилка в ньому не сіпнулась, коли з виряченими очима переконував Змію, що не встиг побачити тексту! Аж загордився собою, коли Стійка повірила! Треба відкриттям такого спасенного дару обов’язково поділитися з Марі, – подумав. Уявив її реакцію – і передумав. Ні, дружині таким талантом хвалитися не можна! Ніяк. Вона ж потім, може статися, постійно гадатиме, що він бреше… Заради святого спокою нехай краще Марі думає, що Борислава Болеславівна не стійка, а сліпа… Адже Марі переконана на всі тисячу, що Безрукий брехати не вміє. Бо його при брехні видає все – очі, міміка, жести, рухи… Душа… Нехай буде так… Як хоче дружина. Бо ж відомо, що муж і жона – одна… Ні, краще так: чоловік та жінка – одна спілка.

До дому ще залишалася одна трамвайна зупинка, а ноги Безрукого вже не несли. Якраз задзеленькав трамвай. Він підбіг до зупинки, заскочив на вичовгану мільйонами підошов сходинку, коли нервова, фарбована під відьму водійка наче навмисно ледве не зачинила перед ним двері. Лев її впізнавав уже давно. І не лише через надміру яскраво нафарбовані тонкі губи; вона завжди дзеленчала своїм іржавим дзвінком ще на жовте світло світлофора. Чим виводила із себе і пішоходів, і водіїв. Певно, так підживлювала своє відьомське єство…

Лев запхав руку в кишеню, щоб витягнути гроші, а вийняв учетверо складеного папірця. Розгорнув, почав читати.

«Молитва до святого Великомученика Юрія

Святий Великомученику й Чудотворцю Юрію!

Глянь ласкавим оком на мене й попроси милосердного Бога, щоб не карав мене за мої тяжкі гріхи, а щоби вчинив зі мною по безконечному Своєму милосердю: нехай за Твоїми молитвами, святий Великомученику Юрію, Бог завжди дає мені здоров’я душі й тіла, благословення в усіх моїх працях та змаганнях, а передовсім прощення моїх гріхів і ласку витримати в доброму до кінця.

Будь при мені, святий Великомученику, по всі дні мого життя, будь при мені особливо в годину смерті й допоможи в останній вирішальній боротьбі, щоб я разом з Тобою міг у вічності славити в Трійці одного Бога.

Амінь».

Безрукий прочитав молитву раз, удруге. Втретє дочитати не встиг, бо підійшов дебелий контролер-ревізор і ввічливо попросив квиток. Наїздився! Лев почав було переконувати його, що не встиг придбати квитка, бо щойно зайшов. Уже й гроші наготував. Але контролер не Борислава Болеславівна – він йому не повірив. Довелося заплатити штраф за безквитковий проїзд. Фарбована відьма з того так потішалася, наче їй на день народження подарували нову мітлу, і на біса їй здалися тепер ці трамваї!..

Проте штраф Лева майже не засмутив. Він зрозумів інше: чому йому вдалося вистояти перед Стійкою. Молитва допомогла!!! Значить, – зробив висновок Безрукий, – інколи збрехати не гріх. Раз святі великомученики і чудотворці цьому сприяють!..

Питання, як молитва опинилася в його кишені, залишалося не дуже й відкритим. Адже Марі знає все!..

16

Головний привид Львова Домовина вселився в Бориславу Болеславівну опівночі, коли вона собі уявляла любощі з проректором Едуардом Столичним. Замолоду вони крутили шури-мури, згодом Столичного перевели в Харків, і аж ось тепер доля знову повернула Едуарда в рідний інститут. Столичний Бориславі зробив комплімент, вона повірила… А цієї ночі ні сіло ні впало Борислава поринула в спогади – Едуард був молодий, м’язистий і ніжний, а уява в досвідченої Борислави така, що може хмари в один грозовий кулак зіжмакати, не те що розворушити власне тіло…

Борислава Болеславівна якраз набирала жару, Домовина їй трохи підсобив – попестив, полоскотав, роздмухав аж до вибуху… Жінка здригнулася, розслабилася, і в цей неконтрольований завжди обачливою Стійкою момент привид прослизнув у її тільце. Легко, наче влетів на оглядовий майданчик ратуші. Навіть не сподівався на такий миттєвий успіх. Ось що значить підходяща мить. Недарма про привидів, яким пощастило злетіти в небо, кажуть: він опинився в потрібному місці, в потрібний час… Ну, про те, що місце, в якому довелося побувати Домовині щойно, йому було конче потрібне, – це, м’яко кажучи, не так, а ось час він вибрав потрібний – це стовідсотково.

Тіло у Стійкої було сильне – молодим би такого здоров’я. Душа куца, прибита, з нею Домовина знайшов спільну мову скоро – пообіцяв спустити з парашутом з телевізійної вежі Високого Замку. Душа погодилась – з’явився хоч якийсь шанс політати. А ось із мізками попервах були серйозні проблеми. Особливо першої ночі, коли Борислава факт, що в ній поселився привид, приймати категорично відмовлялась. Вірила, наївна, в сон.

Довелося Домовині декілька ночей з Борислави виходити, хоча коштувало йому це здоров’я, як за рідну маму. Пояснювати, вговорювати, обіцяти… Урешті зійшлися на тому, що тимчасово Стійка Домовину приймає. Вони спільно виконують спільні завдання: Борислава допомагає Домовині знайти душу Львова, а він їй – стати ректором інституту. Все! Що привидам нічого не коштує, то людям – як манна небесна…

З першим завданням новітня Стійка впоралася сьогодні. Ну, не зовсім щоб ідеально, але на початок – чудово. Домовина був задоволений. І не так процесом, як результатом. Бо найбільше, чого він остерігався, не підтвердилось. Схоже, Безрукий не знає змісту послання. По-перше, тої ночі від надпотужної енергії фотографії він ледь не помер від серцевого нападу. По-друге, новітній детектор брехні, винайдений привидами Парижа, на якому сьогодні перевіряли Безрукого, навіть не сіпнувся. Наче був мертвяком…

Усе йде за планом. Домовина тіло має. Ще треба підселити Ченця і Чорну даму…

Вони привиди тямущі, рвуться до бою… Їм усе роз’яснено й обіцяно… Так що вперед! Допоки світло не добралося до підземель… Бо тоді не допоможе навіть Бог… Адже не буде кому прощати…

17

Безрукий тупцяв на порозі власної квартири, тиснув на дзвінок, гатив кулаком у двері і нервував. Ключа забув на роботі. Радів, що після тортур Борислави Болеславівни хоч голову прихопив. За мить переключився на двері сусідки пані Стефи. Безрезультатно.

– Пішли гуляти, – зробив він висновок. – У таку зашмаркану погоду потягли Ганнусю надвір! А потім охкають над дитиною, мацають дитячого лобика, тикають градусник і огидні ліки сують! Що старе, що молоде: два чоботи – пара. У бабці життєвий досвід – вона наймудріша. Марі – лікар хоч куди. Обоє переконані, що дитині потрібне свіже повітря! Де вони в тому задурманеному вихлопами місті знаходять свіже повітря, один Бог знає! Треба сьогодні ж купити мобільник. Такий час настав, що без нього хоч умри…

Ще раз щосили натиснув дзвінок. Рука механічно потягнулась до клямки. Натиснув – і двері відчинилися. Як у казці… Забіг до квартири. Ганнуся повзала по килимку, бавилася роздертою на шматки китайською лялькою, яку Лев подарував їй на день народження, і радісно гугукала! Побачивши татка – здивувалася. Наче не його чекала. Що коїться?

– Марі! Пані Стефо!.. – Тихо. У хованки з ним бавляться, чи що?

Гупнули вхідні двері.

– Де моя маленька пташка? – шукав когось солодкий, як нектар, голос. – Секундочку, золотце! Я все знайшов!

Безрукий напружився, щоб той голос одним ударом упокоїти. У кімнату заскочив радісний Борис Мудрагель. З мініатюрними викрутками і старим радіо з підвалу Лева. Кулак Безрукого застиг за міліметр від носа вундеркінда. Ганнуся розреготалася.

– Як це розуміти? – Безрукий взяв юнака за барки і підняв. Його ноги смішно теліпалися над килимком.

– А що таке? – здивувалося чудо з ботанічного саду. – Поставте мене на грішну землю, Леве Львовичу. – Безрукий його впустив. – Так краще, – зробив висновок вундеркінд. – А чого, власне, ви розлютилися? Все добре. У нас з Ганнусею повна психологічна сумісність.

Ну хіба можна на це диво природи з ботанічного саду злитися?

– Де Марі? Де пані Стефа? – запитав утомлено Лев.

– Марі викликали на роботу. Пані Стефа пішла проводжати подружку.

– У сусідки немає подруг.

– Уже немає. Вона пішла проводжати її в останню путь. Пані Стефі подзвонили – треба було щось там на похороні організувати. Не відмовляти ж людині в такий день, так?..

– А ти як тут опинився?

– Як тут, так і деінде, – Борис почав щось паяти, – так і всюди я з’являюся завжди вчасно. Бо в мене – інтуїція… Ви що, – дорікнув вундеркінд, – не могли мене попередити, що ляльку треба навчити української?.. Я приніс би все своє. А то товчуся по підвалах, наче примара… Ви б там хоч замок поставили людський. Поки відчинив ті двері, що скриплять, як гальмівні колодки в наших маршрутках, ключем, як у Буратіно, весь упрів.

– Як ти посмів залишити малу саму, та ще й на підлозі? – нападав Лев, ігноруючи вундеркіндові хитромудрі поради.

– Ви гадаєте, що вона могла кудись піти? – здивувався Мудрагель. – І взагалі, нехай звикає до самостійності. Чи ви хочете з неї виростити парникового вундеркінда типу мене?

– Не хочу.

– Отож-бо. Ставте чайник. Під гарячий чай з тістечками зараз будемо насолоджуватися, як лялька Мавка щебече солов’їною українською мовою.

– Чому Мавка? – здивувався Лев.

Конец ознакомительного фрагмента.

Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

Конец ознакомительного фрагмента
Купить и скачать всю книгу
На страницу:
4 из 4